marți, 3 septembrie 2013

Comunicat de presa: Publicarea manifestului „Ne opunem explorarii și exploatării gazelor deșist în sudul Transilvaniei”

Podișul Hârtibaciului și Zona Târnavelor, 4 septembrie 2013 - Noi, inițiativa civică rurală, ne opunem încălcării dreptului de proprietate și exploatării gazelor de șist. Inițiativa este alcătuită din numeroși cetățeni, firme private și ONG-uri. Zona noastră de acțiune este Podișul Hârtibaciului și regiunea Târnavelor, așa numită „țară sasească“ din Transilvania de Sud dintre Sibiu, Brașov și Sighișoara. De câteva săptămâni observam cu îngrijorare începerea explorărilor cărora ne opunem. Vom folosi toate mijloacelele legale pe care le avem la dispoziție ca cetațeni români și europeni pentru a stopa ire­vocabil aceasta activitate.
Reprezentanții companiei SC Prospecțiuni SA execută explorăriile în sona siturilor Natura 2000 din Podișul Hârtibaciului, încălcând în mod repetat drepturile de proprietate ale localniciilor. În plus, executantul explorării a încălcat în mai multe cazuri obligația de păstra o distanța minima față de monumentele istorice. Două exemple concrete: în cazul bisericii fortificate din Biertan, monument aflat pe lista UNESCO, bisericii fortificate din Valchid și în cazul catedralei armeano-catolice din Dumbrăveni.
Asociația Neuer Weg, impreuna cu Fundația Eco Civică au depus în data de 30.8.2013 cerere de chemare în judecată a APM Sibiu și SC Prospecțiuni SA. „Așteptăm cu brațele deschise cât mai multe persoane fizice și firme, ONGuri, culte religioase ș. a., sa ni se alature că parte interesată în acest proces! Cu cât suntem mai mulți, cu atât le demonstram mai bine judecătorilor că problema explorărilor ilegale și destructivă a gazelor de șist este una cât se poate de serioasă și că nu suntem doar o mână de oameni excentrici sau extremiști - ci potențial o mare majoritate a cetățenilor din Transilvania”, a declarat vice-președintele asociației Neuer Weg, Hans Hedrich, alături de inițiativă civică rurală.
În acest context publicăm astăzi manifestul „NE OPUNEM EXPLORĂRII ȘI EXPLOATĂRII GAZELOR DE ȘIST ÎN SUDUL TRANSILVANIEI”, publicat pe internet și susținut până acum de cca. 300 de persoane fizice, firme private, biserici și ONG-uri din România și din străinatate. Între semnatarii se află episcopul Bisericii Evanghelice C. A. din România, dl. Reinhart Guib, și directoarea Fundației Mihai Eminescu Trust, dna. Caroline Fernolend. Cele trei Grupuri de Acțiune Locală din zona afectată de explorări au aderat și ele la manifestul nostru, prin reprezentanții lor.
Inițiatorii manifestului solicită în mod ferm oprirea explorării și anularea avizelor existente. Ne aliem protestelor din alte zone ale țării impotriva explorării și exploatării gazelor de șist precum și impotriva legii privind Roșia Montană.

Contact: Cristian Cismaru 0722-396.755, Willy Schuster 0752-108.184
 
 


Un comentariu:

  1. In zonele acelea e foarte posibil sa gaseasca gaze de sist, avand in vedere ca se gasesc si ca atare in pungi, la sonde. Va fi o batalie grea si de durata cu toti acesti rechini porniti doar pe profit cu orice pret.

    RăspundețiȘtergere